Leek Duitsland enkele maanden geleden nog genoeg te hebben van de christendemocratische CDU die het land onder leiding van Angela Merkel sinds 2005 bestuurt, het tij lijkt alweer te keren. Ten gunste van de vrouw die sinds 2005 bondskanselier is en als Duitse regeringsleider meteen ook de machtigste politica in Europa.
De CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) – traditioneel een bolwerk van de sociaal-democratische SPD – volgens exitpolls de verkiezingen gewonnen met ruim 34 procent van de stemmen. De regerende coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen zou volgens de opiniepeilers grote verliezen lijden.
De SPD onder leiding van deelstaat-premier Hannelore Kraft kwam volgens een peiling van de omroep ARD niet verder dan 30,6 procent. Kraft heeft onmiddellijk haar vertrek als landelijk SPD-vicevoorzitter en als partijleder in Noord-Rijnland-Westfalen aangekondigd. De nederlaag is een grote klap voor de kansen van de SPD in de nationale verkiezingen in september.
De liberale FDP haalde volgens de peilingen in NRW ruim 12 procent van de stemmen. De rechts-radicale Alternative für Deutschland heeft naar het zich laat aanzien met 7,7 procent van de stemmen voldoende aanhang om in het parlement in Düsseldorf te komen. De Groenen hebben volgens de peiling 6 procent van de stemmen behaald tegen 11 procent in 2012.
SPD-leider Martin Schulz op achterstand
SPD-leider Martin Schulz gaat maatregelen nemen na de dramatisch verlopen verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tegen de ARD zei hij dat hij de kritiek die op de partij is geuit zeer ernstig neemt. ,,Het is een zware dag voor de SPD en een zware dag voor mij persoonlijk.”
Kiezers willen volgens Schulz, die in de race is om de nieuwe bondskanselier te worden, dat hij niet alleen maar praat over 'sociale gerechtigheid', maar beter uitlegt hoe de toekomst van de Bondsrepubliek er volgens hem uit moet komen te zien. ,,Deze kritiek neem ik zeer hoog op en dit gaan we dan ook veranderen." Schulz ging ook in op de kritiek dat zijn programma te vaag is. ,,Ik heb die kritiek al van veel mensen gehoord. Ze zeggen: het is een goed programma, maar je moet concreter worden. Dat heb ik mezelf dus voorgenomen."
Schulz vroeg wel om wat meer begrip. "Ik ben nog geen honderd dagen voorzitter van de SPD. Ik ben ook geen tovenaar."